
Obento dla pracownikow kazdego ranka zamawiam ja. Czesc pracownikow przynosi jednak wlasne obento, zrobione przez zone lub mamusie (mowa to o 30-letnich facetach!). Obento juz gotowe mozna kupic w spejcalistycznym sklepie, zwyklym supermarkecie lub maly sklepie 24/7 zwanym w skrocie konbini (taka nasz Zabka). Przecietny koszt obento to ok 500 jenow (ok. 18 zlotych)
Kuchnia japonska to temat-rzeka, ale postaram sie po trochu cos dodawac do tematu. Dzisiejsze obento skladalo sie z ryzu, roladek z szynki i pasty majonezowo-jajecznej (zamilowanie japonczykow do majonezu to tez material na osobny wpis) w panierce smazonych na glebokim tluszczu, fasolek zielonych, kon'nyaku (warzywo japonskie), meat ball, salatki majonezowej, tamagoyaki (cos w stylu jajka usazonego i pozwijanego w kostke) i plasterka pomaranczki. Do tego zielona herabata do picia i zupa miso.
Obiecuje tez wpis o japonskim pieczywie bo to tez niezwykle ciekawy temat!
Wygląda smacznie ;D~~~~
OdpowiedzUsuńI jest (z reguly) :D
OdpowiedzUsuńTaki ryz ze sliwka w srodku (umeboshi) ma przypominac flage japonsku ;D
Nawet zacząłem zastanawiać się, czy nie zmajstrować czegoś w ten deseń. Niestety, nie będę mieć póki co oryginału na wzór.
OdpowiedzUsuńJesli chodzi o inspiracje, to polecam:
OdpowiedzUsuńhttp://justbento.com/